DUWAHE²

2014 - 2015
Energiestudies

Brouwerij Huyghe, Brouwerij Bosteels


Dankzij de subsidie van Vlaams Kenniscentrum van Water (VLAKWA) kon CORE eind 2014 starten met het DuWaHe²-project. Partners in dit project waren Pantarein en VITO. In het kader van het project onderzocht CORE de energiehuishouding van brouwerijen Bosteels en Huyghe. Vennoot Pantarein onderzocht hoe de waterzuivering van de brouwerij energie-efficiënter kan. Ze herbekeken hiervoor de sturing en beluchting van het proces.

CORE legde zich toe op warmterecuperatie binnen de brouwerijen. Begin 2015 begonnen we met een studie bij Bosteels. De biologische tank van de waterzuivering bereikte er systematisch te hoge temperaturen. Hierdoor kon het water niet efficiënt gezuiverd worden en was het nodig om een deel van het water rechtstreeks te lozen. Het gevolg was een milieuheffing. Een ander probleem was de grote hoeveelheid warmte die vrijkwam bij het brouwproces. De opdracht vanuit het bedrijf was dan ook om te onderzoeken hoe de restwarmte gerecupereerd kon worden.

Eind 2015 was het rapport over de energiehuishouding van brouwerij Huyghe af. De focus lag daar voornamelijk de verwarming van het gebouw. Twee oplossingen namen de bovenhand: het isoleren van de gebouwschil en het gebruik van een warmtepomp. De warmtepomp zou gebruik maken van restwarmte die anders verloren gaat.

De kennis van CORE en haar vennoot Pantarein werd aangevuld met deze van het onderzoekscentrum VITO. Zo ontwikkelden we samen een methodiek om warmtebalansen sneller en gerichter in kaart te brengen. Er werd ook onderzoek gedaan naar een efficiëntere manier om een warmterecuperatiesysteem te ontwerpen.

Deze studies maken CORE cvba-so een betrouwbare partner met kennis en ervaring aangaande warmtevraag in brouwerijen.

CORE voerde het jaar daarop een soortgelijke studie uit voor brouwerij Craywinckelhof. Je kan hier meer lezen over dat project.


Andreas Vesaliusstraat 13 3000 Leuven
info@thinkcore.be
T 016 32 03 09
BE 0845 955 806

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x