MobiOne

2014 - 2016
Energie

Provincie Vlaams-Brabant


Visie op mobiliteit

MobiOne was een project rond duurzame stadsmobiliteit. Binnen dit project werd op zoek gegaan naar een nieuwe vorm van mobiliteit in en rond steden. Steden worden alsmaar chaotischer en de huidige aanpak omtrent mobiliteit is niet meer voldoende. De doorstroom in een stad zou zo aangenaam mogelijk moeten verlopen, in realiteit is het verplaatsen in de stad vaak een frustrerende bezigheid. CORE onderzocht de mogelijkheden voor een nieuw type stadsvoertuig, de MobiOne. Een voertuig dat het comfort van een auto combineert met de milieuvriendelijkheid van een fiets.

Het voertuig kaderde mooi binnen de klimaatdoelstellingen van steden en is een duurzaam en veilig alternatief voor de auto, die in de toekomst steeds meer geweerd zal worden uit de steden. Het project werd ondersteund door provincie Vlaams-Brabant, dat gelooft in de mogelijkheden van MobiOne om een voortrekker te zijn voor meer duurzame mobiliteit in Vlaamse steden.


Concept

Het concept van MobiOne is een compact, lichtgewicht voertuig waar twee mensen naast elkaar plaatsnemen in een recumbent positie, zoals bij een ligfiets. De hybride aandrijving combineert de trapkracht van de inzittenden met een elektrische aandrijving waardoor er tot 45 km/h kan gereden worden. Op deze manier wordt de gebruiker aangezet om te bewegen maar kan hij zich, zonder rechtstreekse uitstoot, comfortabel verplaatsen.

MobiOne kreeg een open structuur met veel ramen en de mogelijkheid om volledig zonder overdekking te rijden maar beschermde de inzittenden, indien nodig, tegen regen en wind met behulp van een canvas.

Door gebruik te maken van technologieën als smartphones maar ook sensoren en GPS kon bijvoorbeeld konvooi-rijden geïntroduceerd worden. Hierbij zou een virtuele ketting van MobiOnes gecreëerd worden die geregeld wordt naar snelheid en locatie. Zo zouden niet enkel files beperkt worden maar wordt ook de veiligheid van bestuurders en andere weggebruikers gegarandeerd.

De resultaten en conclusies van de studie werden op het einde van het project gebundeld in een eindrapport dat afgeleverd werd aan provincie Vlaams-Brabant.close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x