Energieweek
2019 - 2020 | |
Educatieve Pakketten | |
Stad Leuven |
De Energieweek is ontstaan uit het afgelopen project ‘Klimaatbende van Leuven‘, dat bestond uit een technisch luik, waarbij een energiestudie aan de scholen aangeboden werd, en een educatief luik. Het doel van het educatieve luik is de leerlingen van 10 tot 13 jaar in contact te brengen met het begrip ‘energie’.
Het educatieve luik draagt de naam Energieweek. In een Energieweek organiseert CORE een lessenpakket van 3 uur. Het eerste uur bestaat uit een interactieve les over de begrippen energie en energiebronnen. Deze begrippen worden behandeld omdat het belangrijk is dat de kinderen op jonge leeftijd de juiste informatie krijgen: discussies over energie zijn namelijk niet meer weg te denken uit het medialandschap.
Het tweede uur bestaat uit een energie-activiteit waarbij de kinderen op een praktische wijze de kennis uit de eerste les toepassen. Via de verschillende activiteiten krijgen de kinderen een bredere kijk op energie in het dagelijks leven. Zo is één van de activiteiten Energiespeurneuzen. De kinderen zoeken tijdens deze activiteit op een locatie binnen het schooldomein naar energiebesparende en energieopwekkende mogelijkheden. Een andere activiteit is het maken van een citroenbatterij, waarbij de kinderen zelf een energiebron maken om een lichtje te doen branden. Bij nog een andere activiteit gaan de leerlingen naar de verschillende energiemeters kijken in de school, gevolgd door een terugkoppeling naar energiebesparingen.
Het laatste uur bestaat uit een energiequiz. Hier wordt de kennis van de leerlingen getest op een speelse wijze. De leerlingen moeten vervuilende fabrieken vinden op een kaart. Ze kunnen deze vinden door verschillende vragen correct te beantwoorden. Als alle vervuilende fabrieken gevonden zijn, kunnen de leerlingen zichzelf een Energieheld noemen.
Vanaf september 2019 biedt CORE deze Energieweek aan als losstaande activiteit aan de Leuvense scholen. De leerlingen van het 5e leerjaar van Sint-Jan Leuven namen in de week van 9 december deel aan de eerste Energieweek. De leerlingen waren zeer enthousiast en leergierig wanneer het ging over de verschillende vormen van energie. De volgende dag mochten de kinderen op zoek naar energiebesparende maatregelen in een gang van het schoolgebouw. Na hun succesvolle zoektocht bezochten ze de energiemeters van de school. Op de laatste dag werden alle leerlingen gepromoveerd tot Energieheld.