Dijlemolens

2018-2021
Blauwe Warmte
Stad Leuven


Binnen dit project zal CORE via warmtecaptatie uit de Dijle het complex “De Dijlemolens” voorzien van warmte. Dit complex bestaat uit een 40-tal appartementseenheden en enkele niet residentiële ruimtes (kantoorruimtes, winkeltje, restaurant…). De installatie zou gebruik maken van het closed-loop systeem. Hiervoor wordt een warmtewisselaar in de Dijle geplaatst, alsook een installatie om de warmtewisselaar te beschermen tegen vuil afkomstig uit de rivier. Een warmtepomp zal laagwaardige warmte, afkomstig uit de rivier, omzetten in hoogwaardige warmte.

De Dijlemolens is een complex gelegen aan de Zwartzustersstraat, in de binnenstad van Leuven, vlakbij het Groot Begijnhof. De Dijlemolens is van oorsprong een industriële maalderij. De maalderij heeft gewerkt tot in 1979 en is in 1985 gerenoveerd tot appartementsgebouw. Vandaag huisvest dit gebouw een 40-tal appartementen, een horecazaak, een (bio)winkel, kantoorruimte…

De “Dijlemolens” is al altijd op een vernieuwende manier bezig geweest met energie. In het verleden werd er al een warmtepomp geïnstalleerd en waterturbine. Omwille van de rendabiliteit van het systeem werd er terug overgeschakeld op de traditionele gasketel.

Ons project bestaat erin een warmtewisselaar aan te leggen in de Dijle ter hoogte van de Dijlemolens (1). In een latere fase van het project kan er eventueel nog een waterrad of waterturbine geplaatst worden in de Dijle Eerste Arm (2).

Met dit project draagt CORE bij tot het versnellen van de energietransitie in Leuven. Het project dient als een proefproject. In België wordt deze techniek, gebruiken van oppervlaktewater als bron, voorlopig nog nauwelijks toegepast. Het proefproject kan als voorbeeldproject dienen voor ander gebouwen/sites in de stad, maar ook voor andere steden waar een waterweg door loopt. Eerste simulaties tonen aan dat door de warmtecapaciteit van de Dijle beperkt te gebruiken 20% van de residentiële warmtevraag in Leuven gedekt kan worden. Alle kennis die vergaard wordt bij het uitwerken van dit project dient om toekomstige gelijkaardige projecten te ondersteunen en om hierbij een maximale kans op slagen te garanderen.


close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x