Blue Champi

2014
Circulaire Economie
Koffiebar Noir


CORE werkte in 2014 samen met koffiebar Noir aan het project ‘Blue Champi’. We onderzochten de mogelijkheden om oesterzwammen te kweken op een bodem van koffie-afval. Die afvalstroom wordt zo voeding voor de zwammen waardoor we op energie-efficiënte manier een eetbaar bijproduct creëren.

Het gebruik van koffie-afval zorgt voor een lager energieverbuik van het kweekproces. Het afval is namelijk gesteriliseerd gedurende het koffieproces waardoor er relatief weinig energie nodig is om dit om te vormen tot een perfecte voedingsbodem. Bovendien is de aanwezige cafeïne extra voeding voor de zwammen.

In het Blue Champi-project werden niet enkel zwammen gekweekt. Er werd ook onderzoek gedaan naar de parameters die het groeiproces beïnvloeden. Zo gingen we de invloed van bijvoorbeeld temperatuur en substraatsamenstelling na. Eén van de interessante uitkomsten van het project is dat de zwammen zelfs in onhygiënische omstandigheden nog kunnen groeien. Dit geeft de mogelijkheid om ook in niet-gecontroleerde ruimtes (zoals een kelder) de zwammen te kweken.


Andreas Vesaliusstraat 13 3000 Leuven
info@thinkcore.be
T 016 32 03 09
BE 0845 955 806

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x