Samsø in Eeklø

2012
Energiestudies

Stad Eeklo, IVM, Veneco, Ecopower, REScoop


De bron van inspiratie voor dit is project het Deense eiland Samsø. Het eiland slaagde erin om in 10 jaar tijd over te schakelen naar 100% hernieuwbare en plaatselijk geproduceerde energie op een coöperatieve basis. Warmtenetten hadden een groot aandeel in deze realisatie.

In Eeklo bevindt zich een verbrandingsinstallatie waarbij het grootste deel van de opgewekte energie verloren gaat. Er is echter niet ver daar vandaan een grote vraag naar warmte. Momenteel wordt deze ingevuld door de plaatselijke verbranding van fossiele brandstoffen. Het capteren van de verloren restwarmte en verdelen via een warmtenet is dan ook een te onderzoeken optie. CORE voerde in 2012 hiervoor een technische en economische haalbaarheidsstudie uit. De uitkomst was veelbelovend. Een samenvatting van de studie vindt u hier.

Ondertussen neemt Eeklo het initiatief om effectief een warmtenet uit te bouwen. Voor de realisatie van het project is er gekozen voor het consortium Veolia-Ecopower. Hierdoor ontstaat er een unieke samenwerking tussen de lokale overheid, privé-ontwikkelaar Veolia en burgercoöperatie Ecopower. Dankzij de coöperatieve structuur van Ecopower kunnen alle inwoners van Eeklo mede-eigenaar worden van het warmtenet waar ze energie van afnemen. Dit model verzekert dat de inwoners van de stad niet enkel delen in de winst, maar ook reële inspraak hebben in het bestuur.

Veolia en Ecopower werken sinds begin 2018 aan de detailstudie van het warmtenet. Meer informatie over het project vindt u hier.


Andreas Vesaliusstraat 13 3000 Leuven
info@thinkcore.be
T 016 32 03 09
BE 0845 955 806

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x