Extrusielijn

2020 - Heden
Circulaire Economie
Intern project


Extrusielijn prototype voor het maken van 3D filament uit gerecycleerd polymeer. 

CORE werkte dit jaar verder aan het ontwerp en uitwerking van de Extrusielijn, een project dat in het academiejaar 2020-2021 van start was gegaan op vraag van Innovived. Dit jaar werd de Extrusielijn volledig overgedragen van Innovived naar CORE.  

Het ultieme doel van de extrusielijn is drieledig; Innovatie: met behulp van circulair 3D printen wil CORE bijdragen aan een circulaire economie en een duurzame maatschappij. De Extrusielijn zal bovendien dienen als basis voor verder onderzoek naar het recycleren van plastic. Educatieeen ander onderdeel van dit project is het openstellen van de Extrusielijn aan het brede publiek via community maker spaces, workshops, beurzen, evenementen... Zo willen we innovators inspireren door gezamenlijk gebruik te maken van deze innovatieve machine. Open source: De vergaarde kennis in dit project wordt gedeeld met de gemeenschap door de bouwplannen van de machine openbaar te maken. Gezien de machine zelf grotendeels gemaakt is d.m.v. 3D-printing kan deze door hobbyisten en doe-het-zelvers nagemaakt worden. Met het gerecycleerde filament kunnen op zijn beurt nieuwe onderdelen gemaakt worden om bijvoorbeeld bestaande toestellen te herstellen. Zo wil CORE bijdragen aan een 'open source circular economy'. Door het gemeenschappelijk bezit van kennis wil CORE de circulaire economie maximaal ontplooien. 

Afgelopen jaar heeft het team veel tijd en energie gestoken in de Extrusielijn om een werkende machine te bekomen maar er was nog veel werk om deze veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk te maken. In eerste instantie werd ervoor gekozen om over te schakelen naar een nieuw besturingssysteem dat de implementatie van de verschillende motoren en actuatoren vergemakkelijkt. Hiervoor ondergingen de software en de interface een compleet herontwerp. De optische diameter sensor werd vervangen door een robuustere elektromechanische sensor. Daarnaast werden ook verschillende hardware verbeteringen ge├»mplementeerd. Deze verbeteringen hebben als doel de machine betrouwbaarder en veiliger te maken en om variabiliteit in de kwaliteit van het geproduceerde filament onder controle te krijgen.  


close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x