Energiefietsen



2022-2023
Educatieve pakketten


De energiefietsen zijn een concept dat al enkele jaren loopt binnen CORE. Het doel is om een idee te geven van hoeveel "energie" het vraagt om een kWh aan electriciteit op te wekken door zelf te trappen. Hiermee willen we bewustwording creëren over waar onze energie vandaag komt en dat het niet zo vanzelfsprekend is dat onze lampen aangaan met slechts een duw op de schakelaar. 

We gebruiken de energiefietsen voor workshops maar ondertussen gebruiken we ze ook als publiekstrekkers op evenementen. Zo kunnen wij ze bijvoorbeeld gebruiken om water op te warmen en hiermee hotdogs/thee voorzien, of zelfs onze gsm/laptop op kantoor opladen!

Uitleg workshop:

De workshop rond energiefietsen draait erom scholieren wegwijs te maken in onze energiemarkt en waar onze elektriciteit vandaan komt, hoe deze opgewekt wordt en aan te tonen dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Hieraan knopen we dan ook hoe we nu en in de toekomst onze energie duurzaam en CO2 arm kunnen opwekken met efficiënt energiegebruik en groene stroom.

Als startpunt hebben wij onze zelfgemaakte energie-fietsen waarmee we zelf energie gaan opwekken door te trappen en bijvoorbeeld water te koken. Hierbij ondervinden we de variërende vraag van ons stroomcircuit. De sessie bouwt dan verder op deze vraag waarbij we dieper ingaan op de elektriciteitsopwekking op grotere schaal en wat de uitdagingen hierin zijn in België.  We bespreken hierbij de verschillende grote elektriciteitscentrales in België en de bijdrage van hernieuwbare energie. Die we ook aftoetsen met andere landen en wat er van de voor- en nadelen zijn.

In het tweede deel van de workshop gaan we kijken naar de toekomst van onze samenleving en proberen we de huidige problemen van hernieuwbare energie te tackelen. Dit doen we aan de hand van een introductie in nieuwe energie en opslag technologieën en een doe-opdracht. De bijhorende opdracht bestaat uit het creëren van een eigen stad waarvoor we zelf de energievoorziening van de toekomst zullen uittekenen. Deze zullen ze dan kunnen presenteren en uitleggen in kleine break-out groepjes.

Dit is een pakket dat zeer zeker aansluit bij de eindtermen rond duurzame energie en de verschillende soorten elektriciteitsturbines. Alsook eindtermen rond elektriciteit en het elektriciteitsnet.


De materialen die wij meenemen:

  • 2 fietsrollen voor een fiets op aan te sluiten (rollen om binnen te fietsen)
  • Het meetcircuit om het vermogen van de fiets uit te lezen.
  • Papieren met de stad voor de opdracht
  • Laptop met presentatie

Te voorzien door de school/leerlingen:

  • Schrijfmateriaal
  • 2 fietsen (van de leerlingen), elke soort fiets past op de fietsrollen.


Wat kost dit?

De prijs van de workshop rond energiefietsen bedraagt €200,00 voor een sessie met maximaal 40 leerlingen.

Voor meer info of boekingen kan je terecht op het mailadres educatie@thinkcore.be


Dit project werd mee gefinancierd door het Ernest Solvay Fonds 

 






close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x