Energiefietsen

Doel van de workshop

In deze workshop over energiefietsen maken scholieren kennis met de energiemarkt en leren ze waar onze elektriciteit vandaan komt, hoe deze wordt opgewekt, en hoe we nu en in de toekomst duurzaam en CO2-arm energie kunnen produceren. Door middel van energiefietsen ontdekken ze hoeveel inspanning het kost om een kWh elektriciteit op te wekken, wat hen bewust maakt van het energieverbruik en de herkomst van stroom.

Deze workshop sluit perfect aan bij de eindtermen rond duurzame energie, verschillende soorten elektriciteitsturbines, en het elektriciteitsnet.


Verloop van de workshop

De workshop begint met een presentatie over de werking van elektriciteit en de verschillende soorten elektriciteit. Vervolgens behandelen we eenheden en voorbeelden die de variërende vraag naar stroom illustreren, waarbij de klas actief betrokken wordt. We gaan dieper in op de grootschalige opwekking van elektriciteit en de uitdagingen in België, ondersteund door interactieve voorbeelden.

Hierna ervaren de leerlingen zelf hoe energie wordt opgewekt door te trappen op de energiefiets. In het tweede deel van de workshop richten we ons op de toekomst van energieopwekking, bespreken we nieuwe energie- en opslagsystemen, en geven we praktische tips voor energiebesparing en CO2-reductie.

De sessie wordt afgesloten met een Kahoot-quiz om de kennis van de leerlingen te testen, waarbij de winnaar een prijs ontvangt. Optioneel kunnen leerlingen na de quiz deelnemen aan een doe-opdracht waarin ze een eigen stad ontwerpen en de energievoorziening van de toekomst uittekenen, gevolgd door presentaties in kleine groepjes.


Praktische informatie

Leeftijd: Deze workshop is geschikt voor kinderen van 12-18 jaar. De presentatie en quiz worden aangepast aan de leeftijdscategorie.

Capaciteit: Maximaal 40 leerlingen per sessie in een klaslokaal.

Duur: De workshop duurt 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van de wensen van de school. De uitgebreide versie met doe-opdracht duurt langer.

Voorzieningen: Leerlingen moeten een gsm meenemen voor de quiz. Voor de doe-opdracht hebben ze ook schrijfmateriaal nodig.


Kostprijs:

De workshop kost €200,00 voor een sessie met maximaal 40 leerlingen. Afhankelijk van de locatie kunnen er transportkosten bijkomen, maar we kunnen de escape room ook op Groep T (Andreas Vesaliusstraat 13, 3000 Leuven) of elders op de universiteit laten plaatsvinden.

Helemaal overtuigd? Boek nu onze energiefietsworkshop via dit formulier.


Voor meer info kan je terecht op het mailadres educatie@thinkcore.be


Dit project werd mee gefinancierd door het Ernest Solvay Fonds

 






close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x