Energieaudit Masureel

2014-2015
Energie
Pantarein, Masureel


ESCO-model

CORE en vennoot Pantarein werkten in 2014 en 2015 intensief samen om het energieverbruik van industriële partners te verlagen volgens het ESCO-principe. ESCO is de afkorting van Energy Service COmpanies. Volgens dit principe probeerde CORE actief het energieverbruik van externe bedrijven te verlagen. Via een energieaduit worden mogelijke oplossingen voorgesteld. De financiering van deze oplossingen kan geheel door de klant gedragen worden of via gedeelde investeringskosten van de klant, het ESCO-bedrijf en eventueel derden.

Op deze manier worden bedrijven overtuigd om de stap naar een meer duurzaam en economisch rendabel proces te zetten. Bovendien wordt het risico van de investering gedeeltelijk verschoven naar het ESCO-bedrijf. Voor het ESCO-bedrijf is het risico beperkter doordat het bedrijf gespecialiseerd is in energieverlaging en meer kennis en ervaring heeft en zo de juiste keuzes kan maken omtrent de uit te voeren investeringen.


Energieaudit Masureel

Een eerste uitgebreide energieaudit werd afgewerkt voor Masureel International. Het bedrijf is actief in de sector van hoogwaardige textielen en behangpapier. Gezien de hoge gas- en elektriciteitskosten die gepaard gaan met het productieproces werd een energieaudit uitgevoerd in samenwerking met vennoot Pantarein.

In 2014 is gekeken naar het energieverbruik in het productieproces waarbij de droogoven als grootste verslinder naar voren kwam. Aanpassingen aan de productielijn lieten toe het behangpapier in meerdere kortere perioden te drogen en door een frequentiesturing voor de ventilator te voorzien kon de ventilator op een lager debiet draaien wat ook weer energie bespaart.

In een tweede fase van het project ging CORE in 2015 na of de nieuwe lijn daadwerkelijk energiezuiniger is. De resultaten lieten inderdaad een significante verbetering zien ten opzichte van de vorige installatie. Via een aantal steekproeven bleek de nieuw geplaatste productielijn 35% minder energie te verbruiken per meter geproduceerd behangpapier. De besparing op gas- en elektriciteitskosten kwam overeen met ongeveer € 75.000 per jaar.close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x