DC-netwerken

2014 - 2015
Energie
Verschillende Europese onderwijsinstellingen


CORE werkte samen met verschillende Europese onderwijsinstellingen en bedrijven aan het “gelijkspanning breng(t) je verder”-project waarin de rol van DC-netwerken in de toekomst onderzocht wordt. Het project keek naar de mogelijkheden om DC-netwerken aan te leggen, de manier van opwekking van elektriciteit én naar een efficiënte implementatie bij industriële en residentiële gebruikers.

Binnen dit grotere geheel focuste CORE op veranderingen en optimale scenario’s binnen huishoudens. Een eerste luik was de ontwikkeling van een tool die aan de hand van verschillende casestudies en scenario’s de energiewinsten onderzoekt bij het gebruik van een DC-netwerk op huishoudelijk niveau. Met deze tool kan er bijvoorbeeld op een eenvoudige manier worden nagegaan wat er gebeurt wanneer er een zonnepaneel rechtstreeks wordt aangesloten aan verbruikers zoals laptops via een DC-net in plaats van via het conventionele AC-net. Met de resultaten verkregen uit de tool werden twee wetenschappelijke papers geschreven die later in Zuid-Korea en Zuid-Afrika werden voorgesteld. Bovendien zijn ze een bron van inspiratie voor verder onderzoek binnen het project.

Een tweede luik waarin CORE actief was, was de ontwikkeling van een Smart-DC-plug. Deze plug verbindt gebruiksapparaten zoals laptops en gsm’s via één gemeenschappelijke connector. Deze connector regelt via het USB-PD-protocol zelf zijn output. Begin 2014 werd er een werkend prototype opgeleverd.


close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x