Sustainable bike lights

2019
Energie
KU Leuven cel Studentenmobiliteit


De doorsnee Leuvense student verplaatst zich hoofdzakelijk met een fiets (of te voet). Het is van belang – voor ieders veiligheid – dat de fietser zichtbaar is. De KU Leuven cel Studentenmobiliteit is zich hier ook van bewust en vroeg aan ons om een onderzoek uit te voeren naar batterijloze fietslichten.

Het doel was om betaalbare fietslichten te ontwerpen die gemakkelijk te installeren en te herstellen zijn door de student zelf. Hierbij formuleerden we – door eigen ervaringen als student – de bijkomende voorwaarde dat het fietslicht robuust genoeg moet zijn voor de taferelen die zich soms afspelen in fietsenstallingen.

Na een uitgebreid marktonderzoek naar verschillende soorten fietslichten werden twee fietslichten gebaseerd op magnetische inductie verder bestudeerd. Na het uittesten van die lichten kwamen we tot de conclusie dat de gekozen lichten relatief makkelijk te installeren zijn als de fiets aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet, maar de lichtsterkte eerder aan de lage kant was. Bijkomende moeilijkheid was dat het inductiegebaseerde fietslicht gepatenteerd was.

Ons advies aan de cel Studentenmobiliteit was dat de uitgekozen fietslichten degelijk zijn voor nieuwe fietsen. De installatie is relatief gemakkelijk, maar voor de typische oude studentenfiets stootten we op meerdere praktische problemen. Daarnaast zijn de uitgekozen fietslichten ook aan de dure kant. We gaven de suggestie om USB-oplaadbare fietslichten te bekijken. Volgens ons zit daar een groot potentieel in onder andere omdat ze multifunctioneel gebruikt kunnen worden – bijvoorbeeld bij het joggen- en eenvoudig mee te nemen zijn. Deze fietslichten hebben echter wel een batterij – in tegenstelling tot de vraag voor batterijloze fietslichten. We geloven dat de USB-oplaadbare fietslichten duurzaam zijn door het oplaadbaar karakter, waardoor hergebruik mogelijk is.


close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x