Escape room

Vandaag de dag is de klimaatproblematiek niet meer weg te denken uit de maatschappij. Kinderen zijn zich nog te weinig bewust van hun steentje die zij kunnen bijdragen om de klimaatproblematiek een halt toe te roepen. De escape room maakt de kinderen bekend met complexe termen rond het klimaat. De kinderen komen te weten wat de oorzaken en gevolgen zijn van de klimaatveranderingen op een interactieve en speelse manier. Wetenschappelijke proefjes, raadsels en eenvoudige berekeningen zorgen voor het bijbrengen van kennis op kindermaat. Doorheen de escape room komen de kinderen in contact met enkele oplossingen om het klimaat te redden. Ze krijgen verschillende tips & tricks over hoe zij hun steentje hieraan kunnen bijdragen. Ze worden bewust gemaakt dat de impact die zij kunnen creƫren essentieel is om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen op mens en maatschappij te verminderen.

De escape room is opgebouwd aan de hand van een rode draad, namelijk problemen, gevolgen en oplossingen van de klimaatproblematiek. Doorheen de escape room moeten de kinderen informatiefiches lezen en vragen beantwoorden om aan de oplossingen te geraken. Dit zorgt ervoor dat ze nadenken en reflecteren over de informatie waarmee ze in contact zijn gekomen doorheen de sessie. De escape room bestaat in totaal uit een introductiefilmpje, drie boxen en een kluis.

Meer info over de inhoud van de escape room:

Introfilmpje

Een introductiefilmpje gemaakt op kindermaat zodat ze zich kunnen inleven in de situatie. Hierbij is sterk gefocust om de problematiek die er heerst omtrent het klimaat over te brengen naar kinderen. Het introfilmpje gaat over de ernst van de problematiek. Zowel oorzaken en gevolgen worden kort aangehaald. Op het einde van het filmpje zit een call to action naar de kinderen toe verwerkt. Door het oplossen van de escaperoom en het openen van de kluis vinden ze een mogelijke oplossing om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

Box 1

De eerste box draait rond de oorzaken van de klimaatproblematiek. Aan de hand van drie proefjes komen ze te weten dat klimaatveranderingen onder andere veroorzaakt worden door de uitstoot van CO2. Ook worden de kinderen bekend gemaakt met termen die betrekking hebben tot het klimaat door middel van een kruiswoordraadsel en woordenslang.

Box 2

De tweede box gaat over de gevolgen van de klimaatproblematiek. In deze box leren de kinderen werken met pH-strips om zo de zuurste oplossing te vinden. Deze proef om aan te tonen dat zure regen een gevolg is van de vervuilende gassen. Het vervolg van deze proef maakt de kinderen bewust welke gevolgen zure regen heeft met behulp van een bodemverontreinigingsproef. Een tweede opdracht binnen deze box is een kruiswoordraadsel, gekoppeld aan educatieve vragen in boeken. Aan de hand van dit kruiswoordraadsel komen de kinderen verschillende gevolgen te weten.

Box 3

De derde box bevat mogelijke oplossingen om de klimaatproblematiek tegen te gaan. Een elektrisch circuit moet verbonden worden zodanig dat een zonnepaneel gebruikt kan worden om een geheime boodschap te onthullen. Een opdracht met een kaart, gekoppeld aan een kleine berekening maakt hun duidelijk dat het overschakelen op elektrische wagens nodig is om de CO2 uitstoot te reduceren. Een proef waarbij ze een batterij uit een ajuin maken, toont de kinderen dat ze energie uit verschillende bronnen kunnen halen. De laatste proef in deze box is een tandwieldoos. Bij deze proef worden de kinderen gesensibiliseerd over het vervoersmiddel dat ze best nemen om het klimaat zo weinig mogelijk schade aan te richten.

Kluis

Op het einde van het spel kunnen ze uiteindelijk een kluis openen waarin ze papieren armbandjes met wilde bloemzaden in kunnen vinden. De kinderen komen te weten dat vergroening een mogelijke oplossing is voor de klimaatproblematiek. Ze worden bewust gemaakt dat ze zelf een steentje kunnen bijdragen om de vervuilende gassen te verminderen door zaadjes te planten.

  • Belangrijke informatie

Doelgroep: kinderen 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
Aantal personen: 6-24Andreas Vesaliusstraat 13 3000 Leuven
info@thinkcore.be
T 016 32 03 09
BE 0845 955 806

Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x