Eind vorig werkingsjaar kondigden we niet zonder enige trots het JouleBoulevard project aan. Het project zou het vervolg worden op de energiemonitoring die we eerder al deden in de Leuvense Muntstraat. “Klimaatneutraler worden door handelszaken minder energie te laten verbruiken”, dat is het doel van de Jouleboulevard. We gaan hierbij uit van het principe “meten is weten”. Gas, water en elektriciteit worden per minuut gemonitord en met de verzamelde data worden overzichtelijke rapporten gemaakt waar de handelaar zelf mee aan de slag kan gaan om energie te besparen.

Wat is de Jouleboulevard?

Het pilootproject rond de Muntstraat toonde aan dat er wel degelijk een potentieel was om met kleine ingrepen een grote impact te hebben op het energieverbruik en de bijhorende factuur. Het gemiddelde verbruik daalde toen met 12% over de periode van 1 jaar, ruim boven de vooropgestelde 5%. Dit project beperkte zich echter tot horecazaken zoals restaurants en cafés. Daarom werd in opdracht van Vlaams-Brabant Klimaatneutraal en in samenwerking met Efika Engineering, EnergieID, Leuven 2030, Unizo en Proximus besloten een meer uitgebreid vervolgproject op te starten waar ook andere types van handelszaken in kunnen stappen.

De Jouleboulevard staat symbool voor een groter draagvlak waarop deze tactiek kan worden toegepast. Zo werd er gezocht naar potentiële geïnteresseerde handelszaken in onder meer de Mechelsestraat en de Parijsstraat. Momenteel analyseren we naast de pioniers in de Muntstraat ook een kaaswinkel, viswinkel, kruidenier en boekenwinkel. In de toekomst hopen we daar nog zeker een supermarkt, enkele kapperszaken en een kledingwinkel aan toe te voegen.

Aanpak

De drijvende krachten achter het project zijn Ruth Hubrechts en Lenn Coussement, twee krachten met een achtergrond in de chemie en een sterke interesse in energie. Voor het project werd gekeken naar de aanpak in het muntstraat project, maar met enkele wijzigingen: “We hebben gekozen voor een ander businessmodel dat uitgaat van een vaste jaarlijkse service. We bieden het volledige pakket: van installatie en onderhoud van de sensoren en dataloggers tot het maken van analyses en verbeteringsvoorstellen, aan een lage prijs. Op technisch vlak kiezen we voor een maximalisatie van automatisering zodat de resultaten met zo weinig mogelijk tussenkomst van onze COREnauten kunnen worden gegenereerd.”

Het resultaat van de metingen en analyses wordt uiteindelijk in een overzichtelijk rapport geplaatst. Hierin kan de winkeluitbater zelf zien welke opties er zijn voor verbetering en wat deze veranderingen zouden opleveren.

Met carpet plots is het snel mogelijk het verbruik van verschillende dagen met elkaar te vergelijken

Heeft u nog vragen of opmerkingen rond dit artikel? Contacteer ons via de website, Facebook, Twitter, of stuur een mailtje naar info@thinkcore.be